lördag 29 oktober 2011

CFD-aktörer: IG Markets

Hög tid för det andra inlägget om CFD-aktörer, nämligen IG Markets efter att jag härom veckan skrev om CMC Markets.

Liksom CMC erbjuder IG en rad olika aktieindex, råvaror, valutor och aktier att handla i. Precis som hos CMC kan man också starta med ett demo-konto om man först vill prova tjänsten och på samma sätt har man även dagliga nyhetsbrev och webbseminarier. Det gratis nyhetsbrev som IG sänder ut varje morgon och som även finns tillgängligt på deras hemsida, är i mina ögon ett av de bästa i kategorin gratis nyhetsbrev.

Två större skillnader finns dock avseende instrumenten. IG erbjuder dygnet runt handel i många index, vilket inte CMC gör. Däremot så har CMC i regel mindre spreadar än IG. En annan skillnad är också att CMC inte har något minimicourtage på aktiehandel, vilket IG har. Hos bägge handlar man dock index courtagefritt.

Medan CMC erbjuder såväl ett eget handelsprogram för PC som en webbaserad plattfom så erbjuder IG bara en webbplattform. Sedan några dagar tillbaka erbjuder man också en Ipad-version via App Store och ipadversionen är otroligt bra och ett utmärkt exempel Ipads styrkor. Webbplattform är dock mycket snygg och lättnavigerad. Responsen är bra och funktionerna är betydligt mer intuitiva och användarvänliga än hos CMC. Ett av mina största hatobjekt hos CMC är att det är svårt att hantera öppna positioner på så sätt att orderfönstret aldrig anpassar sig till en redan öppen position och det är svårt att hantera och koppla ihop olika ordrar (se mer i inlägget om CMC). I IG:s plattform kan man välja att hantera olika positioner i samma instrument var för sig eller slå samman dem. Stop-loss och Limit kopplas enkelt till varje position bara genom att man väljer positionen. Framförallt erbjuder också IG glidande stop-loss och garanterade stopp. Man kan också välja att lägga sina ordrar eller redigera dem direkt i TA-diagrammen.

En avgörande skillnad som är till kundens fördel hos IG är att det är what you see is what you get. När jag vill öppna eller stänga en position görs det till den kurs som presenteras och i regel omedelbart. Hos CMC omkvoteras alltid kursen på något magiskt sätt till en mindre fördelaktig kurs, i regel efter några sekunders väntan. Det gör det svårt att komma ur en position hos CMC exakt när man vill, vilket är skäl nog för mig att hellre välja IG.

måndag 17 oktober 2011

Tajmad sågning av bankerna?

SVT Rapport går rätt hårt åt storbankerna och speciellt Nordea idag. "Nordeas kunder fattigare av att låta banken sköta pengarna", heter det. Rapport utdelar kritik mot obefintlig ränta på kundernas konton, höga fondavgifter och obefintligt till negativt resultat i många fonder över en längre tid.

Det är som sagt inte särskilt gynnsamt att vara kund hos en av storbankerna. Slentrianen kostar och för den som orkar att se sig om efter annan bank har pengar att spara och kanske till och med tjäna. Det var Nordea som rekommenderade undertecknad att istället för att betala av på bolånet öka det och placera pengarna i pensionssparande i banken. Det hade varit kul idag att sitta med ett större lån och dessutom ett lånat pensionssparande som minskat 25 % till följd av finanskrisen. Att följa det rådet var dock aldrig aktuellt.

Intressant i sammanhanget är att Nordea som första svenska storbank rapporterar på onsdag. Oavsett åt vilket håll kursen sticker lär de andra bankernas kurser ta rygg. Det blir också intressant att se vad Bank of America rapporterar imorgon.


Uppdatering: Finansmarknadsminister intervjuades i Aktuellt och talade om att öka kraven på bankerna vad avser egen finansiering. Mycket självförklande siffror och redogörelser från Aktuellts sida i reportaget.


Läs gärna de andra inläggen om bankerna.

SVT, SVT, SVT, DN, DN, DNE24, AFV, SVD

onsdag 12 oktober 2011

Taskig tajming

Taskig tajming får man väl säga att Håkan Juholt har och det motsatta gäller för IDG-tidningen Obiz 24 som handlar om offentliga affärer och vars senaste nummer har nedanstående framsida. Nu börjar jag faktiskt tycka lite synd om Håkan.

"Juholt vill lätta på statens plånbok"

tisdag 11 oktober 2011

Bankbluffen II - ännu ett skäl att se över sitt bankval

Om man nu inte orkar läsa en av de mest lättlästa och intressantaste böcker som finns, Joel Dahlbergs Bankbluffen, och på köpet stärka sin ekonomi så bör man i alla fall orka läsa bloggen zenigen – Bonus på banken. Bloggaren beskriver det bemötande han får som trogen bankkund när batteriet i hans bankdosa tagit slut. Hejdlöst underhållande!

Ännu en anledning att se över sitt bankval, även om det i mitt fall inte är Swedbank – längre… Bara tanken på Swedbank aktiefonder får mig att rysa.

För övrigt kan jag tipsa om att den som vill få ränta långt över sitt sparkonto i storbanken, men samtidigt ha ett VISA-kort kopplat till konto bör skaffa ett OKQ8 VISA-kort. 3,15 % ränta och därtill betalkort. Helt oöverträffat på marknaden. OKQ8 gör därmed något som storbankerna säger "inte går".

Läs gärna de andra inläggen om bankerna för fler spartips.


måndag 10 oktober 2011

Tjurfällan är här?

Börserna världen över reagerade idag mycket positivt på nyheterna att Tyskland och Frankrike kommit överens om att ta krafttag mot skuldkrisen och på tre veckor bromsa den. Det låter ju lite för bra för att vara sant, men OMXS 30 steg ändå med 30 punkter gentemot fredagens stängningskurs till 948, vilket är det högsta sedan 1 september. Talet om krisplaner för europeiska banker har av vissa tidigare tolkats som att EU nu kommer låta Grekland gå i "konkurs", men vill stoppa en spridning av krisen genom att banker kollapsar.

Frågan är naturligtvis om dagens och kvällens kursrusningar är på riktigt och inte bara en tjurfälla. Hos Reuters kan man läsa att blankningen världen över är på den högsta nivån sedan 2006.

Scanias rapport idag var allt inte direkt munter, vilket fick kursen att backa en knapp procent. Man kan fråga sig hur det hade gått en mer normal börsdag då kursen som sämst låg ner drygt 6 % innan övriga börsen fick glädjefnatt och drog med sig Scania och konkurrenten och likaledes drabbade Volvo. Scania har märkt en nedgång i efterfrågan och mitt i denna glädjerusning kan det vara intressant att notera uttalandet från Nordea: "All tillverkande industri står inför i princip samma sak, säger Johan Trocmé på Nordea". Inte oväntat, men ändå inte direkt kul att höra nu när rapportsäsongen startar på allvar om en dryg vecka.


Inte sällan blir det värre innan det blir bättre. Än kan det nog vara läge att ta negativa positioner då börsen stiger. Man vill ju gärna se ordentliga volymer på stigande kurser innan man går lång igen - och framförallt att hot liknande Grekland är på väg att undanröjas på ett trovärdigt sätt.

DN, DN, SvD, SvD, SvD, E24, E24

tisdag 4 oktober 2011

CFD-aktörer: CMC Markets

De flesta som privat handlar med värdepapper och prenumererar på någon form av nyhetsbrev har säkerligen blivit erbjudna att börja handla med CFD:er. I Sverige finns det två stora aktörer på marknaden, CMC Markets och IG Markets. Både har funnits i några år nu och jag har haft det tveksamma nöjet att pröva dem båda.


CMC Markets
För egen del började det med att jag blev erbjuden att få tillbaka en kursavgift mot att jag öppnade en depå i CMC Markets. Ett erbjudande som är svårt att inte nappa på och jag slog naturligtvis till. Jag hade sedan tidigare provat deras demo och tyckte att plattformen var lite yxig, men prova kunde man ju alltid. Handelapplikationen är hyfsat snyggt upplagd och en av de stora fördelarna med både CMC Markets och IG Markets är de nyhetsbrev de erbjuder och även gratis online-seminarier och kurser. CMC brukar ofta komma med erbjudanden där man erbjuder premier till befintliga kunder som värvar nya kunder, oftast i form av kontanta insättningar om någon tusenlapp, men även i form av förra årets Ipad och liknande. Nya kunder erbjuds också att handla utan risk i t ex OMXS30 eller DAX med mycket små positioner där man sedan får behålla eventuell vinst.

Hos CMC har jag både handlat enskilda aktier och index. Just för indexhandel är CFD:er en utmärkt handelsform i mina ögon. CMC har också den fördelen att man utan minsta courtage kan handla CFD med aktier som underliggande papper och då aktier på börser som annars är mer svåråtkomliga i Sverige. CMC erbjuder i sin plattform också en funktion som automatiskt letar upp köp- och säljsignaler. En del fördelar med andra ord, men jag har mer än en gång blivit riktigt förbannad på just CMC Markets och deras plattform.

Just handelsappliktionens orderfönster verkar snarast konstruerade för att vara så krångliga som möjligt i syfte att kunden ska förlora pengar. Enligt reklamen tillhandahålls man realtidskurser, men sitter man som jag med realtidskurser även från andra aktörer ser man ofta att CMC:s aktiekurser och spread inte överenstämmer med andra mäklares realtidskurser. När man sedan ska göra entry visar det sig ofta att man inte får entrykursen utan istället ett fönster där det står att ordern behandlas eller också får man ett 5s-erbjudande att omkvotera - ofta även fastän kursen inte rör sig. Jag har aldrig stött på motsvarande problem hos andra aktörer. Värre är det när man väl ska stänga sin position. Det brukar vara i det närmaste omöjligt förrän man åter har röda siffror. Oftast hamnar man med beskedet att man väntar på att ordern ska gå igenom och ibland blir man erbjuden att omkvotera till en betydligt sämre kurs.

Det säkraste sättet att komma ur en position är via stop-loss och limit. Problemet blir då att lägga stop-loss och limit, eftersom man oftast drabbas av samma problem där - man får inte igenom ordern! Väljer man att inte acceptera det omkvoterade priset utan vill lägga ordern på nytt hamnar man i nästa problem. Grundinställningen i orderfönstret hos CMC är positionsstorlek 1. Har man ställt in positionsstorlek 2000 för en vanlig marknadsorder och genomfört ordern nollställs sedan fönstret direkt till 1 såvida man inte väljer att spara inställningen. I grunden inget problem, men när man sedan vill sätta sin stopp eller limit är man åter på 1 i positionsstorlek såvida man inte sparat även i dessa moder av orderfönstret och det måste självfallet göras i varje papper. Det har ju hänt någon gång att man satt stoppen på 1 istället för 2000 och det är ju lätt att räkna ut vad resultatet blir. Ingen användarvänlighet där inte.

Den som sitter och tradar vill naturligtvis kunna stänga en position så fort som möjligt. Alla andra mäklare jag har varit kund hos har haft en funktion där man bara klickar på en öppen position och väljer stäng så läggs en stängningsorder. Så har även CMC, men problemet blir att man sedan manuellt måste leta upp sina stoppar och limits i orderfönstret istället för att kunna ha dem kopplade till en öppen position. Det är med andra ord så att man närmaste kan tro att plattformen konstruerats för att kunden ska förlora pengar på så många sätt som möjligt och så ofta som möjligt. Just kritik mot segheten i form av att få igenom order brukar CMC bemöta att man sitter med för dålig uppkoppling, men alla jag känner som upplevt problem har suttit med minst 10 MBit, oftast 100 MBit och låg ping. Det blir som sagt mycket märkligt när det samtidigt fungerar utmärkt hos andra aktörer.

Den värsta erfarenheten av CMC var för ett tag sedan när jag hade en riktigt fin position där jag låg plus några tusenlappar och sedan lyckades stänga positionen, bara för att sedan i efterhand få ordern annullerad med hänvisning till att man tyckte kursen var konstig. Samma sak hände sedan någon dag senare och då annullerades endast min stängning, varvid positionen låg öppen och började ticka åt helt fel håll och istället kostade mig pengar. Återigen ville man från CMC inte lita på de kurser man fått och stoppade handeln i instrumentet tills kursen helt magiskt låg åt fel håll. Jag kunde inte ens lägga in en stopp-loss.

Härom dagen satt jag och samtalade med bekanta som också haft konton hos CMC och föga förvånande fick jag höra liknande erfarenheter från dem. Bara för att kolla att situationen inte förändrats provade jag härom dagen att handla lite igen och mycket riktigt - det var fortfarande lika svårt att få igenom ordrarna.

Vissa kritiker hävdar att CMC går ut på marknaden och tar positioner mot kundens position för att hedga sig. Det skulle ju i så fall kunna förklara varför det är så svårt att få igenom ordrarna om det är ytterligare en order som ska gå igenom. Huruvida det är sant eller inte kan inte jag avgöra, men det borde gå att kolla om man sitter med mäklaravslut och jämför tider.


För min del är det nu sluthandlat hos CMC och jag kan inte rekommendera någon annan att handla där heller. Nästa inlägg blir om erfarenheter av IG Markets.

Vill någon från CMC kommentera, så är det fritt fram. 

måndag 3 oktober 2011

Mörkt i USA

Det kan bli blodigt på börsen imorgon, med tanke på att USA gick ned kraftigt under kvällen. Stockholmsbörsen återhämtade en hel del mot slutet, men senare på kvällen började det gå ner ordentligt i USA och S&P 500 stängde på dagslägst - 1100, vilket markerar lägsta punkten sedan sommarens skuldkristragedi inleddes. Det blev en ordentlig resa på slutet.

Det är bara att göra sig beredd på ett nytt prov av årslägsta för OMXS30 under veckan. Från och med imorgon lämnar vi månadsskiftesdagarna då börsen brukar ha en mer positiv inställning och morgondagen innehåller också en hel del statistik och centralbankshändelser så det kan nog hända grejer. Trendkanalens botten för OMXS30 verkar ligga runt 825 medan nästa stöd under det återfinns vid strax över 800.


Håll i hatten i höststormarna!

söndag 2 oktober 2011

Snabba klipp

Just nu sänder SVT2 Dokument Utifrån: Snabba klipp om högfrekvenshandeln. Kommer säkerligen att bli intressant.