fredag 25 mars 2011

Saab visar vägen!

Saab visar vägen för övriga biltillverkare. Man kan ju fråga sig hur det kan vara så med tanke på Saabs finansiella status och det har faktiskt inte så mycket med den att göra. Snarare handlar om viljan att ta vara på nya möjligheter. Om det sedan är Saab eller någon annan tillverkare som blir först att hela realisera konceptet återstår att se.

I flera år har jag gått och funderat på när Internet och ständig uppkoppling egentligen ska landa in i våra bilar. För tio år sedan kändes det rätt främmande att tänka sig en Iphone eller Android och allt vi idag gör med alla appar på våra smartphones. Nu känns det nästan lite märkligt när man ska använda en telefon utan appar. Själv har jag t ex stor nytta av Prisjakts app när jag är ute och ska handla någon dyrare vara. Är det bra pris eller inte? En annan smidig app är vägvisare när man använder telefonens kamera och får vägvisning direkt i bilden till sevärdheter. Perfekt när man är i en ny stad. Det är ju bara fantasin som egentligen sätter gränserna för vad apparna klarar av.

Bilindustrin har dock inte riktigt lyckats ta till sig den nya uppkopplade revolutionen. Man får vara extremt glad om man hittar ett usb-uttag i en bil eller en Iphone-anslutning. Det är riktigt high-tech på bilfronten.

Tills nu. Saab visade nyligen upp sitt nya infomediasystem "IQon" som ersätter den centrala reglagepanel som återfinns i många bilar. Panelen där man styr radio, luftflöde etc och ställer in navigationen och en massa andra funktioner beroende på hur välutrustad bil man har. Med IQon slänger man ut allt detta och ersätter panelen med en skärm av surfplattemodell byggt på Androidgränssnitt. På "surfplattan" styr nu föraren alla dessa funktioner i bilen och betydligt mer därtill. Det går att surfa, strömma data från nätet, navigationen sköts via uppkopplingen med ständigt aktuella kartor och trafikinformation. Hittar man en intressant restaurang i navigationen ringer ju självklart IQon upp om man så vill. Att strömma media till ungarna i baksätet blir en ju en liten sak när man har ett gränssnitt som är gjort för detta från början.

Bäst av allt är ju att Android är en öppen arkitektur med användarskapade appar, där nu tredje man kan gå och in och förbättra funktioner i bilen på ett enklare sätt. Alla som har en smartphone vet vad mycket nya funktioner som ständigt dyker upp i apparna. Tänk er motsvarande i en bil!

Saab visar alltså vägen för övriga biltillverkare, även om en av de amerikanska tillverkarna börjat snegla på likande lösningar. Frågan är om Saab överlever så pass länge att man hinner förverkliga drömmen?

Jag är helt övertygad om att detta är nästa stora våg inom IT-världen. I det här fallet är Googles Android med dess öppna källkod betydligt mycket mer överlägset än det slutna Apple. För biltillverkarna blir det mycket attraktivt med lösningar där man själv kan modifiera utefter behov. Av den anledningen ser jag Google som en bättre investering än Apple, även om Apple alltid hittat nya och lukrativa vägar. Frågan är om man fortsätter göra det även utan Steve Jobs? Man kan också fråga sig om Nokia/Microsoft klarar av att haka på vågen?
Öppen källkod har en hel del fördelar trots allt.

Varken Google eller Apple är billiga aktier att köpa och den fallande dollarn har det inte gjort roligare att äga amerikanska aktier. Det blir i alla en liten mängd Google till depån nu.




SvD, 2, 3, 4, 5, 6, Aft, 2, 3, E24, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, DN, 2, 3, 4, NyT, 2, 3, 4, 5, 6, Afv, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

onsdag 23 mars 2011

Japan, kärnkraft och etiska fonder

Den stora tragedin i Japan har medfört lidande för många tusentals människor och landet står fortfarande inför en oviss framtid avseende följderna av utsläppen från Fukushima. Jordbävningen och den efterföljande Tsunamin beräknas idag att kosta runt 2000 mdr kr för att återställa.

Nikkei har sedan den olycksaliga fredagen dykt rejält, men påbörjat en viss återhämtning. Sett på sikt är det enorma investeringar som ska göras i Japan nu när landet ska återuppbyggas. Man har redan börjat dammsuga marknaden på fraktfartyg och bränsle för att ersätta omedelbara resurser som gått förlorade, men på längre sikt är det framförallt byggnadsmaterial såsom  t ex stål som kommer att behövas. Tillväxten lär alltså stiga i Japan under kommande år, efter att ha tagit en rejäl smäll i år.

Jag har börjat titta på lämpliga investeringsmöjligheter i Japan och ett av de enklaste sätten är helt enkelt att köpa in sig i en Japanfond. Som jag skrev i ett tidigare inlägg vill man ju gärna undvika att investera i Tokyo Electric Power Company, Tepco, som äger Fukushimakraftverken. Sedan tsunamin har aktien bara handlats den första börsdagen därefter och sedan dess har det inte funnits några köpare alls - bara säljare. Bolagets kurs har alltså varit oförändrad. För innehav som man planerar att ha en längre tid blir förvaltningsavgiften avgörande. Det var därför lockande att köpa in sig i t ex Öhmans Etiska Japanfond eller Folksams Japanfond. Förvånande nog visade det sig att Tepco var ett av de tio största innehaven i dessa fonder liksom flera andra av fonderna med lägst risk. Tills Tepco kraschat fullständigt och fondkursen jämnat ut sig vill man gärna undvika Tepco. Jag trodde att etiska fonder och kärnkraft inte riktigt hörde ihop, men så var det tydligen inte. Kanske har dessa fonder köpt in sig i samma datorgenererade index som soffliggarfonden AP 7? Man kan också fråga sig hur etiska "etiska" fonder egentligen är.

Nu lutar mycket åt Skandias Japanfond. Tepco må finnas bland innehaven, men det är inte ett av de tio största innehaven. Fortfarande kan det komma ytterligare smällar för den japanska ekonomin genom att hög strålning upptäcks i födoämnen, samt inte minst den sedan länge väntade jättejordbävningen utanför Tokyo. Då lär vi få se på börsras.

Det skadar ju inte att Warren Buffett också anser det vara köpläge i Japan. Det är ju inte för inte någon blir kvadraziljoär och lite därtill.

Aft, 2, 3, SvD, 2, 3, DN, 2, 3, E24, 2, 3, Afv, 2, 3, Ret, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
, 9, 10

tisdag 22 mars 2011

Låna på huset för att pensionsspara då?

E 24 skriver om att ARN fällt SEB för att man gett en 87-årig kvinna rådet att spara långsiktigt och att hon därför skulle öppna en kapitalförsäkring där pengarna är låsta i fem år. Man slutar inte att häpnas över vissa bank"rådgivare"!

För en dryg månad sedan var vi på banken för att minska på huslånet. Att betala av på befintliga lån är ju ett oslagbart sparande. Hakan föll dock till knäna när vår personliga bankman istället föreslog att vi skulle öka lånet på huset och sedan stoppa pengarna i ett pensionssparande i banken! Istället för att minska våra utgifter skulle vi alltså öka våra räntekostnader och dessutom betala banken dyra avgifter för deras olika pensionslösningar. Tack och adjö, blev svaret. Undrar vad ARN tycker om den rådgivningen?


DN uppmärksammar nu att avgifterna gröper ur många svenskars pensioner. Intet nytt under solen, men det kan ändå vara värt att påpeka för gemene man. Läs gärna det tidigare inlägget "Pensionsrånet" om hur bankerna gillar att ta ut avgifter på våra pensioner.

söndag 20 mars 2011

Bryr man sig inte spelar det väl ingen roll?

Andreas Cervenka som varje söndag skriver i SvD Näringsliv, skrev idag om hur de 2,7 milj svenska PPM-soffliggarna förlorat pengar genom att AP 7 omedvetet varit investerad i Tokyo Electric Power Company, Tepco. Som bekant går det lite knackigt för Tepco på den japanska börsen. Det har inte varit någon handel i aktien sedan i måndags då aktien halverade sitt värde. Sedan dess har det bara funnits säljare, men inga köpare. Inte särskilt konstigt när nu kort sagt varje japan funderar över vilka följder Fukushima kommer att få.

Cervenka beskriver i sin artikel faran med de datorgenererade indexen, som är orsaken till AP 7:s placering i ett index innehållande Tepco. Dessa var även en av orsakerna till att så många låg investerade i märkliga IT-företag vid millennieskiftet och även drabbades hårt av bankkrascherna 2008.

Att ta ansvar för sin pension är egentligen inget konstigt. Man behöver inte ens vara speciellt duktig. Väljer man bara en hyfsad indexfond, gärna med aktiv förvaltning och med låg avgift slår man med stor sannolikhet de pensionsförslag bankerna och andra aktörer tar dyrt betalt för. Men om man inte bryr sig om att förvalta sin pension spelar det kanske ingen roll vilken utveckling man får?

Läs gärna inlägget om de dyra PPM-tjänsterna.


Nu funderar jag på när det är dags att kliva på Japantåget. Det får nog vänta ett litet tag till, men cyniskt som det låter kommer de katastrofer som nu drabbat Japan att innebära ett uppsving på lite sikt när landet ska återuppbyggas. Det hindrar inte att vad som hänt de drabbade är oerhört tragiskt.

Tyvärr missade jag att fylla på i H&M då aktien dök under 200 kr tidigare i veckan. H&M är en av mina absoluta favoritaktier och den blev inte mindre så när man tidigare i veckan skänkte hundratusentals klädesplagg till jordbävningsoffren i Japan.

onsdag 9 mars 2011

Tunga tider framöver?

Aftonbladet tar återigen upp det faktum att USA någon gång under andra halvan av mars till början av maj slår i skuldtaket, vilket innebär att statliga utgifter stoppas. Den amerikanske finansministern Timothy Geithner skrev i början av året till Kongressen och bad om en höjning av skuldtaket på 14,3 biljoner dollar, men har hittills inte blivit bönhörd. Stockpicker skrev så här i sitt nyhetsbrev tidigare i år:

"Det är ingen hemlighet att USA:s skuldsättning ökar dag för dag. Ökningen börjar dessutom anta en exponentiell kurva. Under de senaste två åren ökade skulden mer än under de fyra föregående åren. Mot bakgrund av detta är det inte direkt konstigt att man närmar sig det av kongressen antagna ”skuldtaket vilket i normala fall innebär att man enligt lag inte får låna mer. För att kringgå problemet har finansministern Timothy Geithner helt sonika skrivit ett brev till den amerikanska kongressen i syfte att förmå den att öka taknivån från 14,3 biljoner dollar. Ett av motiven var att underlåtenhet att höja gränsen skulle påskynda USA:s betalningsinställelse. Ord och inga visor. Märk väl att ordvalet var ”påskynda” och inte ”undanröja hotet”." Inte helt oväntat ifrågasätts nu också dollarn som stor världsvaluta.

Samtidigt har det också utbrutit ny oro för PIIGS-ländernas ekonomi och huruvida stödpaketet räcker och kommer att hålla.

I Mellanöstern är det planerat aktioner och demonstrationer i flera av de stora oljeproducerande länderna till mitten av månaden. Om det blir en spridning av Jasminrevolutionen till Saudi-Arabien kommer det att få världsekonomin i gungning.


Sammantaget gör det här att det känns som det är läge att fortsatt vara likvid för att minska fallhöjden och samtidigt ha möjlighet att agera när det vänder. Det känns också som att vi kan få se ännu högre toppar i guldet framöver. Långa positioner i olja känns inte heller så dumma.


Uppdatering 10/3 22.45: Tydligen har oroligheterna nu nått Saudi-Arabien med skottlossning mot demonstranter. Det lär få konsekvenser på oljepriset. (DN, DN)

tisdag 8 mars 2011

Dyra PPM-tjänster

Vid dagens kontroll av status för PPM visade det sig att referensindexet Avanza Strategi drygt 15 % på någon dag. Förmodligen handlar det om någon slags felvisning såvida inte strategin är att placera i papper med rejäl hävstång. Det hela lockade mig ändå att kolla vad Avanza erbjuder i form av aktiv PPM-förvaltning. Det visar sig att för från 99 kr/år får man sin PPM förvaltad av Avanza, men avgiften sticker raskt iväg till 495 kr/år så fort man kommit över 25 000 kr i värde på sitt PPM-konto. Det har ju förhoppningsvis de flesta gjort inom några år, annars blir det inte mycket till pension. Det intressanta är då avgiften. 495 kr/år och 25 000 kr sparat ger en årlig förvaltningsavgift på 2 % utöver de avgifterna som de olika fondbolagen i portföljen tar ut.



Vad får man då för sin avgift till Avanza? Inte så mycket visar det sig. Man har fyra olika portföljer att välja på som sedan förvaltas av Avanza: Global, Tillväxt, Mix och Strategi. Utvecklingen de senaste tre månaderna har varit usel. I nämnd ordning -1,77 %, -8,06 %, -13,05 %, -25,46 %. Sett till det senaste året har den bästa portföljen stigit drygt 1 % i värde. Detta är förmodligen före att avgiften på 2 % ska erläggas till Avanza.

Resultatet för övriga PPM-mäklare som de senaste veckorna terroriserat befolkningen telefonledes med "fiiiina" erbjudanden är snarlik. Den late som låtit soffliggarfonden hantera sin PPM, dvs AP 7 Såfa, har fått 15 % utveckling sedan maj (oklart dessförinnan eftersom fonden bytte namn och inriktning då). Den som valt egen fond och stoppat in allt i Avanzas gratisfond (0 % avgifter) Avanza Zero har också fått 15 % avkastning. Att låta Avanza eller någon annan aktör "aktivt" förvalta ens PPM-sparande verkar alltså inte vara någon lysande lösning, förutom för själva finansinstitutet.


Avanza är ju annars att rekommendera när det gäller pensionsplacering, genom att man knyter sitt inlogg till PPM och avtalspension till Avanza. Det blir mycket smidigt att komma åt såväl vanligt sparande i värdepapper såväl som pensionssparande på en och samma sajt med all den goda service som Avanza erbjuder (jag borde ju nästan få ersättning från Avanza för det här...). Man slipper fumla runt på en massa olika sidor på nätet för att samla information och genomföra fondbyten och det kostar ingenting. Multituden av knepiga sajter med olika inlogg för olika pensionstjänster tror jag gör att folk drar sig för att hantera sitt pensionssparande.

Läs gärna Råd och Röns artikel om PPM-förvaltning. Roligast är kommentaren från Gothia som bara skickade ut tre råd under hela 2010 och på frågan varför man inte var aktivare svarade: "det har varit jättesvårt att förutse hur det ska gå på börsen." Fantastiskt kul med tanke på att företagets slogan är: "Låt våra experter analysera börsen".


Ett annat vanligt pensionssparande är IPS, Individuellt Pensionssparande. Fördelen med denna sparform har varit att man har stor frihet att välja vilka papper som sparandet ska ske i och att insättningar varit avdragsgilla. Nu får man bara dra av insättningar upp till 12 000 kr som privatperson och då blir det inte lika intressant längre. Framförallt eftersom man måste betala inkomstskatt på pengarna när de sedan tas ut som pension och då ryker ju en hel del av förtjänsten.


Har man gett sig i bomben på att man ändå ska ha en IPS är Avanza det absolut bästa alternativet där årsavgiften är 0 kr och det finns en stor mängd aktier, fonder m m att välja mellan.

Årsskatten på en IPS-depå var förra året drygt 0,4 %. För en kapitalförsäkring var årsskatten drygt 0,7 %. Det är ju rejält mycket högre och en hel del pengar går alltså i skatt på längre sikt, men de stora fördelarna med en kapitalförsäkring är ju att man kan ta ut den när som helst (första året kan man inte ta ut allt) och framförallt att uttagen är obeskattade. Det är alltså rejält mycket förmånligare att plocka ut sin framtida pension ur en kapitalförsäkring än en IPS, trots den högre årliga skatten. Kapitalförsäkringen är ju som sagt också så mycket bättre att ha om man verkligen skulle behöva pengarna.

Summa summarum blir helt enkelt att man enligt min mening bör skita högaktningsfullt i att betala dyra pengar för PPM-rådgivning. Bättre då att lägga pengarna i AP 7, eller någon svensk indexfond och ytterligare någon global indexfond med låg avgifter och bara strunta i alltihop om man nu inte orkar följa upp marknaden titt som tätt.


DN , DN

torsdag 3 mars 2011

Många godbitar

Året har börjat lite tråkigt på börsen, men ändå med vissa möjligheter. Den svenska börsen har varit överlag negativ under rapportperioden, vilket fått till följd att många bolags aktiekurser fallit fastän de presenterat mycket trevliga rapporter med fina framtidsmöjligheter och höga utdelningar. När aktierna samtidigt går ner är det bara att tacka och ta emot och öka på innehavet.

H&M har nu slutligen brutit genom motståndet på ca 206 kr och fallit ner idag till 200 kr där aktien vände och bildade en spik för uppgång under något högre volym än de senaste veckorna. Jag har redan fyllt på några ggr i H&M sedan rapporten som fick aktien att falla och är nu sugen att ta in lite till.

Dock finns det många andra trevliga bolag att titta närmare på. Bilia är en favorit sedan tidigare som jag gärna skulle vilja öka på innehavet i. Inom gruvsektorn har jag nyligen ökat på innehavet av Lovisagruvan som fortfarande känns otroligt billig och som dessutom fortfarande ger 8 % direktavkastning till dagens pris. Inte illa. Ett annat gruvföretag jag har ökat i under senaste dippen är Northland Resources. Det är ett företag jag tror mycket starkt på och det känns här som att man har möjligheten att vara med i ett LKAB eller Boliden från start. MSAB är ett annat företag jag tror mycket starkt på. En stark produkt på en expanderande marknad som man är nästan ensam på. Fler lär få upp ögonen för företaget när det snart byter lista och handeln förmodligen ökas.

Därutöver finns det en hel del andra bolag jag gärna skulle vilja öka i. Det är svårt att behålla en hyfsad kassa i detta läge, men jag känner ändå att jag vill göra så eftersom man inte riktigt vet var Jasminrevolutionerna tar vägen och det kan medfölja att dyker upp ännu bättre möjligheter framöver.