tisdag 8 mars 2011

Dyra PPM-tjänster

Vid dagens kontroll av status för PPM visade det sig att referensindexet Avanza Strategi drygt 15 % på någon dag. Förmodligen handlar det om någon slags felvisning såvida inte strategin är att placera i papper med rejäl hävstång. Det hela lockade mig ändå att kolla vad Avanza erbjuder i form av aktiv PPM-förvaltning. Det visar sig att för från 99 kr/år får man sin PPM förvaltad av Avanza, men avgiften sticker raskt iväg till 495 kr/år så fort man kommit över 25 000 kr i värde på sitt PPM-konto. Det har ju förhoppningsvis de flesta gjort inom några år, annars blir det inte mycket till pension. Det intressanta är då avgiften. 495 kr/år och 25 000 kr sparat ger en årlig förvaltningsavgift på 2 % utöver de avgifterna som de olika fondbolagen i portföljen tar ut.Vad får man då för sin avgift till Avanza? Inte så mycket visar det sig. Man har fyra olika portföljer att välja på som sedan förvaltas av Avanza: Global, Tillväxt, Mix och Strategi. Utvecklingen de senaste tre månaderna har varit usel. I nämnd ordning -1,77 %, -8,06 %, -13,05 %, -25,46 %. Sett till det senaste året har den bästa portföljen stigit drygt 1 % i värde. Detta är förmodligen före att avgiften på 2 % ska erläggas till Avanza.

Resultatet för övriga PPM-mäklare som de senaste veckorna terroriserat befolkningen telefonledes med "fiiiina" erbjudanden är snarlik. Den late som låtit soffliggarfonden hantera sin PPM, dvs AP 7 Såfa, har fått 15 % utveckling sedan maj (oklart dessförinnan eftersom fonden bytte namn och inriktning då). Den som valt egen fond och stoppat in allt i Avanzas gratisfond (0 % avgifter) Avanza Zero har också fått 15 % avkastning. Att låta Avanza eller någon annan aktör "aktivt" förvalta ens PPM-sparande verkar alltså inte vara någon lysande lösning, förutom för själva finansinstitutet.


Avanza är ju annars att rekommendera när det gäller pensionsplacering, genom att man knyter sitt inlogg till PPM och avtalspension till Avanza. Det blir mycket smidigt att komma åt såväl vanligt sparande i värdepapper såväl som pensionssparande på en och samma sajt med all den goda service som Avanza erbjuder (jag borde ju nästan få ersättning från Avanza för det här...). Man slipper fumla runt på en massa olika sidor på nätet för att samla information och genomföra fondbyten och det kostar ingenting. Multituden av knepiga sajter med olika inlogg för olika pensionstjänster tror jag gör att folk drar sig för att hantera sitt pensionssparande.

Läs gärna Råd och Röns artikel om PPM-förvaltning. Roligast är kommentaren från Gothia som bara skickade ut tre råd under hela 2010 och på frågan varför man inte var aktivare svarade: "det har varit jättesvårt att förutse hur det ska gå på börsen." Fantastiskt kul med tanke på att företagets slogan är: "Låt våra experter analysera börsen".


Ett annat vanligt pensionssparande är IPS, Individuellt Pensionssparande. Fördelen med denna sparform har varit att man har stor frihet att välja vilka papper som sparandet ska ske i och att insättningar varit avdragsgilla. Nu får man bara dra av insättningar upp till 12 000 kr som privatperson och då blir det inte lika intressant längre. Framförallt eftersom man måste betala inkomstskatt på pengarna när de sedan tas ut som pension och då ryker ju en hel del av förtjänsten.


Har man gett sig i bomben på att man ändå ska ha en IPS är Avanza det absolut bästa alternativet där årsavgiften är 0 kr och det finns en stor mängd aktier, fonder m m att välja mellan.

Årsskatten på en IPS-depå var förra året drygt 0,4 %. För en kapitalförsäkring var årsskatten drygt 0,7 %. Det är ju rejält mycket högre och en hel del pengar går alltså i skatt på längre sikt, men de stora fördelarna med en kapitalförsäkring är ju att man kan ta ut den när som helst (första året kan man inte ta ut allt) och framförallt att uttagen är obeskattade. Det är alltså rejält mycket förmånligare att plocka ut sin framtida pension ur en kapitalförsäkring än en IPS, trots den högre årliga skatten. Kapitalförsäkringen är ju som sagt också så mycket bättre att ha om man verkligen skulle behöva pengarna.

Summa summarum blir helt enkelt att man enligt min mening bör skita högaktningsfullt i att betala dyra pengar för PPM-rådgivning. Bättre då att lägga pengarna i AP 7, eller någon svensk indexfond och ytterligare någon global indexfond med låg avgifter och bara strunta i alltihop om man nu inte orkar följa upp marknaden titt som tätt.


DN , DN

1 kommentar:

 1. Hej!

  Vi är några stycken på Avanza Banks kundsupport som kommenterar/besvarar frågor och funderingar på olika sociala medier som bloggar, forum och Twitter. Vi tycker att det är väldigt kul att läsa dina positiva omdömen om Avanza Bank!

  Vad gäller PPM-portföljen Placera Strategi så har du helt rätt i att vi tidigare under veckan visade en felaktig utveckling för denna på grund av inkorrekt data i en av de underliggande fonderna i portföljen. Detta har korrigerats och utvecklingen redovisas nu korrekt.

  Vi önskar dig ett stort lycka till med ditt sparande!

  Mvh,

  Emilie
  Avanza Bank

  SvaraRadera