söndag 30 januari 2011

Sparkonton

Jag sitter just och kollar över mitt vanliga sparande utanför det som jag har i värdepapper. Det sparkonto jag har hos en av storbankerna ger mig inte ens 1 % ränta. Visserligen har det fria uttag, men ändå. 1 % ränta innebär en tusenlapp per hundratusen sparade kr och år och inte ens det får jag alltså. Räntan får jag dessutom inte tillgång till förrän vid årets slut eller om jag avslutar kontot.

Som tur är finns det bättre alternativ på marknaden. Ett enkelt och överskådligt sätt är att använda sig av Compricers jämförelsetjänst för sparande. Jag vill kunna ha tillgång till mina pengar snabbt och därför är obundet alternativet för mig. Likaledes vill jag inte behöva betala för några uttag och inte ha några begränsningar i antalet. Dessutom vill jag att mitt konto ska omfattas av den statliga insättningsgarantin som vid årsskiftet dessutom höjdes till 100 000 euro.

Ett antal alternativ uppenbarar sig och man slås ju av antalet aktörer som erbjuder bättre sparräntor än storbankerna. Bästa alternativet är då Marginalen som erbjuder 3 % ränta under förutsättning att man har ett sparande på 450 000 kr och att man kan vänta 30 dagar på sitt uttag. Lite längre ner hittar man Hoist Spar som ger 2,6 % med fria uttag och strax därunder SevenDay som ger 2,55 %. SevenDay sätter dessutom in räntan varje månad, vilket känns bra för mig som troligtvis kan hålla på och flytta lite pengar fram och tillbaka mellan sparkonto och Avanza.Först på 23:e plats hittar man en av de svenska storbankerna, Nordea, men för att få deras högre ränta (ca 1,55 %) krävs det att man är förmånskund hos dem.

Avanza med tillägget Klarna är ju annars ett smidigt sätt för Avanza-kunder att höja sin ränta, men tyvärr är den räntan inte högre än 1,3 %. Valet av nytt sparkonto för min del lär med andra ord falla på SevenDay.

I och med införandet av BankID har det ju blivit mycket smidigt och lättåtkomligt att komma åt sparkonton och liknande i riskkapitalbolagen. Varför ge bort flera procent av sitt sparande till någon av storbankerna för att de ska kunna göra sina miljardvinster?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar