tisdag 19 juli 2011

Trevligt räntegap?

Nordea kom idag med sin halvårsrapport. Även om rapporten precis underskred SME:s förväntningar presterar Nordea ett rörelseresultat för kvartalet på 8,8 miljarder svenska kr. Det tål att upprepas. Åtta komma åtta miljarder kronor för kvartalet. Det är dessutom en 30-procentig förbättring jämfört med samma kvartal förra året.

Till skillnad från SEB ökar Nordeas räntenetto (vad banken tjänar på in- och utlåning) med 6 % jämfört med motsvarande period. Räntenettot utgör drygt 1,3 mdr euro av bankens totalt 2,3 mdr euro i rörelseintäkter.

I jämförelse med svenska globala storföretag är bankernas resultat enormt stora fastän de är småföretag i jämförelse. Orsaken till de stora vinsterna återfinns i mångt och mycket just på räntenettot och därtill på avgifter på finansiella tjänster som t ex pensionssparande, fonder och liknande.

Riksbanken höjde i början av juli reporäntan till 2,00 %. Den höjningen föranledde Nordea att den 18 juli höja sina bolåneräntor varvid 3-månadersräntan hamnade på 4,17 %. Det är en marginal på 2,17 % för banken så fort en kund lånar av banken till bostaden. Väljer man en längre ränta så stiger räntan snabbt som bekant och det är inte så konstigt med tanke på att det mesta lutar åt att Riksbanken nu kommer att fortsätta höja räntan framöver.

De flesta svenskar väljer att ha sin lön direkt in på ett "lönekonto" till vilket man har sitt betalkort anslutet. De flesta banker erbjuder nämligen inte möjligheten att bankkort anslutna till annat än just "lönekontona". För banken är det en fin-fin affär eftersom de flesta banker, Nordea inkluderat, inte betalar någon som helst ränta för de pengar som står på lönekontona. Flyttar man pengarna till ett sparkonto i Nordea får man 1,85 % ränta på sina pengar om man har större behållning än 100 000 kr. Däröver får man 2,45 % ränta.

Det är bara att gratulera Nordea till att göra riktigt bra affärer på sin in- och utlåning till sina kunder. Det är svårt att se något egentligt behov av ett räntegap på drygt 2 % mellan reporäntan och Nordeas bolåneräntor annat än viljan att tjäna grova pengar. Den enda fördelen man kan se är att man hjälper till att minska viljan för hushållen att ta finansiella risker i form av lån på bostäder.

Det enda sättet att få tillbaka sina pengar på bankernas vinster är just att äga aktier i dem och hoppas på avkastningen.


Nu ska jag ta en kopp kaffe till och flytta pengar från lönekontot till ett av mina sparkonton. I dagsläget har jag mycket på Sevenday där jag får 3,05 % sparränta från första kronan. Ett annat bra alternativ, speciellt om man kör Volvo, är att ha pengarna på Volvo Finans där man får 3,15 %. Ingen bindningstid, statlig insättningsgaranti och smidig inloggning via e-legitimation. Varför ha sitt sparande i en av storbankerna till halva räntan? Det finns fullt av bra alternativ för traditionellt sparande.


DN, DN, E24, AFV, AFV, SVD, SVD, SVD, SVD, SR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar