tisdag 2 augusti 2011

Håll i guldet

Från USA kom idag den väntade nyheten att kongressen nått samförstånd om en handlingsplan för de amerikanska stadsfinanserna. Som väntat höjs skuldtaket, vilket nu enligt Cornucopia når 120 % av USA:s BNP (knappast ett sundhetstecken att det sammanlagda värdet av alla varor och tjänster som produceras i ett land under ett år inte räcker till att betala av landets skulder). Under de kommande tio åren ska USA spara ungefär lika mycket i sina statsfinanser som höjningen av skuldtaket. Effektivt innebär detta att problemet skjuts på framtiden ytterligare några år - över presidentvalet 2012, vilket var mycket viktigt president Obama. Rubriken "ekonomin räddad" hos Expressen tyder inte på någon större förståelse för eknomi och sedelpressarnas konsekvenser.

Resultatet lät inte vänta på sig. De amerikanska börserna sjönk idag med nästan 3 % på beskedet att skuldtaket höjs. Det var alltså inte en lösning marknaden välkomnade. För svensk del lär det amerikanska börsraset innebära ytterligare ras på Stockholmsbörsen imorgon. Beskedet nyligen att den amerikanska tillväxten för första kvartalet endast blev 0,4 % istället för väntade 1,9 % var inte riktigt vad som behövdes.

Har man följt Cornucopias råd och gått kort efter dödskorset i OMX kan man vara nöjd för det ser som sagt inte så värst ljust ut just nu. För egen del funderade jag under våren på att sälja en rad gamla smycket och mynt för att utnyttja det höga guld- och silverpriset. Jag har låtit bli och lär fortsatt låta bli. Guldet nådde ikväll återigen en all time high på 1658 dollar och är nu väl etablerat över 1600 dollar. De mini-longs i guld som jag köpte under våren kommer nu till sin rätt när börsen rasar. Guldet påvisar en stark vana att följa det amerikanska skuldtaket uppåt, vilket härom veckan visades grafiskt på den metallråvarubloggen TF Metals. Jag lär fortsätta hålla i mitt guld, såväl fysiskt som i pappersform. Med tanke på att skuldtaket höjts 20 % lär guldet snart också stiga 20 % om ens det räcker.

För första gången på 13 år har den sydkoreanska riksbanken köpt fysiskt guld - 25 ton. Man vill öka investerares förtroende för banken och guldet ska användas som kapitalskydd. Man förvaltar nu nästan 40 ton guld.

Återstår att se hur Stockholmsbörsen öppnar. Med tanke på de omfattande fallen i USA och Asien ser det inte så positivt ut.

SVD, 2, 3, DN, 2, 3, 4, 5, 6, AB, Exp, 2, 3, 4, DI, 2, Rt, E24, 2, AFV, 2, 3, 4, 5, 6, SVT, 2, SR, 2

1 kommentar: