torsdag 3 januari 2013

Det kontantlösa samhället

Bankerna gör allt de kan för att komma undan att hantera kontanter. Strävan att få ner rånrisken är högst förståelig, men få verkar förstå att i högsta grad handlar om att öka vinsterna. Varje gång vi konsumenter betalar med kort betalar vi också en kortavgift som delas mellan bankerna och kreditkortsföretagen. Det senaste steget från våra banker i riktning mot det kontantkortslösa samhället är tjänsten Swish som ska möjliggöra överföringar av pengar mellan våra mobiler bara genom att man vet mottagarens telefonnummer. Inledningsvis kommer tjänsten att vara gratis, men från och med om ca ett år och framåt kommer varje transaktion istället att kosta betalaren 0,50-1,50 kr.

Den stora risken är vad som händer när datorsystemen som ska hantera våra transaktioner går ned. Jag har själv varit med om att försöka handla när det varit strömavbrott och det är i princip omöjligt, även om man vill betala med kontanter. Få affärer verkar ha tillgång till reservkraftförsörjning och därmed går även deras kassasystem ner.

Allvarligast är när större delar av samhället tappar strömförsörjningen eller vid driftstörningar hos någon av de större IT-jättarna som står för stora delar av det offentliga samhällets IT-lösningar. Läs gärna rapporten från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap om Tieto-kraschen 2011 som ställde till med allvarliga problem för många av våra myndigheter och företag. Detta var ändå en i sammanhanget "mindre" störning. Hur allvarligt det var får vi aldrig redo på eftersom Tieto inte ville berätta detta för MSB... Det blir smidigare för bankerna att slippa kontanthanteringen och genererar mer pengar, men istället är det vi kunder som kommer att sitta med hela risken när vi inte kan få de varor som vi behöver köpa i form av t ex mat.


För egen del kommer jag att ansluta mig till Swish, framförallt för att kunna ta emot betalningar, men viktigast för mig den kommande tiden är att se över förvaltare av min avtalspension och att byta till en förmånligare ränta på sparkontot. Volvo har sänkt sin sparränta så pass mycket att det kommer att spara några tusenlappar att byta till t ex Hoist. Att spara hos någon av storbankerna är fortsatt samma sak som att göra förlust.

SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar