måndag 26 mars 2012

Ogästvänligheten lockar inte till ansvar

I SvD (även DN, E24, 2, 3) kan man läsa om att flera tidigare PPM-förvaltare nu "lurar" sina kunder med dyra fond-i-fondlösningar. Så är det tyvärr att den som inte orkar ta ansvar för sina egna pengar alltid kommer att bli "lurad" oavsett om det gäller fondavgifter, avkastning eller ränta. Det är inte mycket tid man behöver lägga för att avsevärt förbättra sitt resultat, men det verkar vara ett ansvar som medel-svensson inte vill ta själv. Det känns tryggare att någon annan på ett socialdemokratiskt vis bestämmer ens framtid och framförallt kan lastas om det går fel.

Regeringen vill nu tydligen minska antalet fonder som vi erbjuds att placera våra PPM-pengar i för att folk lockas att ta mer ansvar. Det stora utbudet är avskräckande, anser Regeringen.

Inte ett ord dock om hur de tillhandahållna verktygen ser ut. Hemsidan för PPM-byten är en av de sämsta jag någonsin sett. Att lyckas jämföra fonder där och få fram någon relevant fakta om deras utveckling i form av valbara perioder och mycket annat låter sig inte göra. Jag kan inte på ett enkelt sätt få fram fakta om hur mitt sparande utvecklas eller skapa mig ett bra beslutsunderlag för mina placeringar. Det bästa sättet då är att skapa en extern fiktiv PPM-portfölj hos den oberoende tjänsten Morningstar, och där läsa på om fonderna och göra besluten för att sedan mata in dem på pension.nu. Innan man vidtog åtgärderna för att stoppa massbyten var det möjligt att själv administrera sin PPM hos externa aktörer, som t ex Avana och Nordnet och med deras överlägsna gränssnitt skapa sig ett bra beslutsunderlag. Även om det fanns många fonder att välja bland var det ändå överskådligt och betydligt mer lättnavigerat än pension.nu. Nu är det kört för det.


Regeringen verkar närmast mer koncentrerad på att reglera marknaden än låta folk få bra pensioner. Förmodligen var det så att många av de medborgare som lät PPM-förvaltare hantera deras pengar, gjorde ett betydligt bättre resultat under tiden än vad de kommer att göra i framtiden. På så sätt blir detta ett långsiktigt samhällsproblem när dessa medborgare i framtiden kommer att gå en betydligt fattigare och mindre köpkraftig pension till mötes. Är det värt det?

1 kommentar:

  1. Instämmer helt. För något år sedan försökte jag byta fonder i mitt PPM-sparande. Det var obegripligt hur jag skulle göra. I alla fall för otekniska mig. Så jag gav upp. Det gamla fick rulla på.

    SvaraRadera