fredag 27 januari 2012

Bra tryck i Northland

Tack till Undertecknad123 för bilden!

Twitter kommenterade "Undertecknad123" i måndags Northland Resources (NAUR) som "varför tog jag inte traden jag tänkte ta?". Det är bara att instämma i de orden. Som lägst var NAUR nere i 5,50 NOK i slutet av november medan kursen idag stängde på 11,50 NOK. NAUR drabbades hårt av höstens oroligheter på börsen och många småsparare flydde aktien, men sedan botten har aktien alltså stigigt mer än 100 %.

Jag har faktiskt behållit mitt innehav i NAUR under krisen och spädde även ut det för någon vecka sedan, vilket jag är glad för idag. Visserligen har NAUR sjunkit sedan i tisdags, men i och med idag har aktien fullbordat en 3-tick och dessutom under ökad volym, vilket borgar för en fortsatt uppgång närmaste tiden.

I fallet med en aktie som NAUR spelar det inte så stor roll eftersom skälen till investering i den för min del framförallt är fundamentala. Detta är ett företag jag tror stenhårt på på sikt. Det gör tydligen också Privata Affärers Placeringsguiden som tror på en miljardvinst för NAUR redan år 2014. Det skulle innebära att NAUR idag handlas till ett P/E-tal om ca 2, vilket är oerhört lågt.

Naturligtvis finns det ju vissa osäkerheter avseende transporter av malmen, men jag är övertygad om att dessa frågor kommer att lösas på ett eller annat sätt. NAUR är nämligen ett så pass stort projekt att det är svårt att se att regering, riksdag och övriga myndigheter inte kommer att stötta företaget med infrastruktursatsningar. NAUR innebär ju en enorm vitalisering av en trakt med tidigare hög arbetslöshet och utflyttning. Mycket riktigt var också riksdagens trafikutskott uppe och besökte NAUR för några dagar sedan och Miljöpartiets språkrör valde också att inleda sin tvåveckors-turné runt landet med just ett besök hos NAUR.

Sedan kan man också fundera på marknaden för järnmalm om den internationella ekonomin börjar bromsa in. Den är jag inte heller oroad över, med tanke på den enorma expansionen i Kina och med därpå följande behov av stål. Det visar sig inte minst i hur bra det går för "konkurrenten" LKAB som nu delar ut bonusar på 50-60 000 kr till alla sina anställda som tack för det gågna året. Kiruna kommun har tydligen också problem att få tag på snöröjare, eftersom gruvan har sådant sug efter personal med maskinutbildningar. Lovande tecken, helt klart. Jag ser därför ingen anledning att minska i mina andra gruvaktier, utan har gjort tvärtom.

Man kan ju gratulera Johnny Lanto som på 90-talet köpte en blötmyr i området för 80 000 kr, vilken nu lär ge årliga miljoninkomster till honom när NAUR börjar bryta på hans mark. Däremot finns det nog goda möjligheter för oss andra att få rejäl avkastning på sina NAUR-aktier också i framtiden.

SvD, DN, AB, E24

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar