torsdag 16 februari 2012

79 miljarder i vinster

79 miljarder kronor. Det är den samlade vinsten för de fyra svenska storbankerna som därmed alla utom Nordea ökade sina vinster från förra året. För de tre övriga bankerna var det de största vinsterna någonsin – och det under ett år där temat för den andra halvan varit europeisk skuldkris.

Samtidigt som vinsterna är rekordhöga är så även glappet mellan bolåneräntorna och reporäntan. Går man som bankkund idag in på sitt bankkontor och vill förhandla ner sin ränta och hänvisar till att låneräntan minsann inte sjunker när reporäntan göra det, medan banken är mycket mån om att framhålla att det är dyrare idag för banken att låna pengar än förut. Det stämmer i viss mån eftersom bankerna nu i tider av skuldkriser tvingas att låna med längre löptider, vilket ställer till det för "rörliga" lån. Trots dessa problem noterar ändå bankerna ständigt högre räntenetton, det vill säga vinsten på bankens utlåning. Återstår att se vad som händer med reporäntan imorgon, vilken av de flesta prognosticeras sjunka under året.


Alternativet till att spara i bankerna till mycket låga räntor är att göra det i aktier. Det finns idag rätt gott om stabila bolag som erbjuder höga direktavkastningar i form av utdelningar. Ett exempel är Tele2 som i dagsläget har ca 10 % direktavkastning. Det är ca 5 ggr högre än vad bankerna erbjuder på sina obundna sparkonton. Själv blev jag ju tidigare rådd av banken att ÖKA mitt bolån istället för minska det. Ökningen tyckte banken att jag skulle vända till ett pensionssparande i banken. Banken skulle då tjäna pengar på mitt bolån, avgifterna på ett pensionssparande och dessutom fondavgifterna och courtage vid aktiehandel. För den som inte är aktiv och omsorgsfull i sitt sparande äter då bankens samlade avgifter lätt upp stora delar av avkastningen. Den som är intresserad av att långsiktigt investera i högavkastande aktier rekommenderas att läsa på bloggen 40 procent 20 år. Där erbjuds även en kalkylator för att räkna på avkastningen.


79 miljarder i vinst. Det är inga småpengar. Det kan vara värt att komma ihåg nästa gång man har ett ärende till banken för att prata bolån och som det nyligen påpekats – i Sverige är det vanligare att vi skiljer oss än byter bank. 79 miljarder...


DN, 2, 3, 4, 5Svd, 2, 3, 4, 5, 6Exp, 2, 3AB, 2, E24, 2, AFV, 2, SR, 2, 3, 4, SVT, 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar