tisdag 4 oktober 2011

CFD-aktörer: CMC Markets

De flesta som privat handlar med värdepapper och prenumererar på någon form av nyhetsbrev har säkerligen blivit erbjudna att börja handla med CFD:er. I Sverige finns det två stora aktörer på marknaden, CMC Markets och IG Markets. Både har funnits i några år nu och jag har haft det tveksamma nöjet att pröva dem båda.


CMC Markets
För egen del började det med att jag blev erbjuden att få tillbaka en kursavgift mot att jag öppnade en depå i CMC Markets. Ett erbjudande som är svårt att inte nappa på och jag slog naturligtvis till. Jag hade sedan tidigare provat deras demo och tyckte att plattformen var lite yxig, men prova kunde man ju alltid. Handelapplikationen är hyfsat snyggt upplagd och en av de stora fördelarna med både CMC Markets och IG Markets är de nyhetsbrev de erbjuder och även gratis online-seminarier och kurser. CMC brukar ofta komma med erbjudanden där man erbjuder premier till befintliga kunder som värvar nya kunder, oftast i form av kontanta insättningar om någon tusenlapp, men även i form av förra årets Ipad och liknande. Nya kunder erbjuds också att handla utan risk i t ex OMXS30 eller DAX med mycket små positioner där man sedan får behålla eventuell vinst.

Hos CMC har jag både handlat enskilda aktier och index. Just för indexhandel är CFD:er en utmärkt handelsform i mina ögon. CMC har också den fördelen att man utan minsta courtage kan handla CFD med aktier som underliggande papper och då aktier på börser som annars är mer svåråtkomliga i Sverige. CMC erbjuder i sin plattform också en funktion som automatiskt letar upp köp- och säljsignaler. En del fördelar med andra ord, men jag har mer än en gång blivit riktigt förbannad på just CMC Markets och deras plattform.

Just handelsappliktionens orderfönster verkar snarast konstruerade för att vara så krångliga som möjligt i syfte att kunden ska förlora pengar. Enligt reklamen tillhandahålls man realtidskurser, men sitter man som jag med realtidskurser även från andra aktörer ser man ofta att CMC:s aktiekurser och spread inte överenstämmer med andra mäklares realtidskurser. När man sedan ska göra entry visar det sig ofta att man inte får entrykursen utan istället ett fönster där det står att ordern behandlas eller också får man ett 5s-erbjudande att omkvotera - ofta även fastän kursen inte rör sig. Jag har aldrig stött på motsvarande problem hos andra aktörer. Värre är det när man väl ska stänga sin position. Det brukar vara i det närmaste omöjligt förrän man åter har röda siffror. Oftast hamnar man med beskedet att man väntar på att ordern ska gå igenom och ibland blir man erbjuden att omkvotera till en betydligt sämre kurs.

Det säkraste sättet att komma ur en position är via stop-loss och limit. Problemet blir då att lägga stop-loss och limit, eftersom man oftast drabbas av samma problem där - man får inte igenom ordern! Väljer man att inte acceptera det omkvoterade priset utan vill lägga ordern på nytt hamnar man i nästa problem. Grundinställningen i orderfönstret hos CMC är positionsstorlek 1. Har man ställt in positionsstorlek 2000 för en vanlig marknadsorder och genomfört ordern nollställs sedan fönstret direkt till 1 såvida man inte väljer att spara inställningen. I grunden inget problem, men när man sedan vill sätta sin stopp eller limit är man åter på 1 i positionsstorlek såvida man inte sparat även i dessa moder av orderfönstret och det måste självfallet göras i varje papper. Det har ju hänt någon gång att man satt stoppen på 1 istället för 2000 och det är ju lätt att räkna ut vad resultatet blir. Ingen användarvänlighet där inte.

Den som sitter och tradar vill naturligtvis kunna stänga en position så fort som möjligt. Alla andra mäklare jag har varit kund hos har haft en funktion där man bara klickar på en öppen position och väljer stäng så läggs en stängningsorder. Så har även CMC, men problemet blir att man sedan manuellt måste leta upp sina stoppar och limits i orderfönstret istället för att kunna ha dem kopplade till en öppen position. Det är med andra ord så att man närmaste kan tro att plattformen konstruerats för att kunden ska förlora pengar på så många sätt som möjligt och så ofta som möjligt. Just kritik mot segheten i form av att få igenom order brukar CMC bemöta att man sitter med för dålig uppkoppling, men alla jag känner som upplevt problem har suttit med minst 10 MBit, oftast 100 MBit och låg ping. Det blir som sagt mycket märkligt när det samtidigt fungerar utmärkt hos andra aktörer.

Den värsta erfarenheten av CMC var för ett tag sedan när jag hade en riktigt fin position där jag låg plus några tusenlappar och sedan lyckades stänga positionen, bara för att sedan i efterhand få ordern annullerad med hänvisning till att man tyckte kursen var konstig. Samma sak hände sedan någon dag senare och då annullerades endast min stängning, varvid positionen låg öppen och började ticka åt helt fel håll och istället kostade mig pengar. Återigen ville man från CMC inte lita på de kurser man fått och stoppade handeln i instrumentet tills kursen helt magiskt låg åt fel håll. Jag kunde inte ens lägga in en stopp-loss.

Härom dagen satt jag och samtalade med bekanta som också haft konton hos CMC och föga förvånande fick jag höra liknande erfarenheter från dem. Bara för att kolla att situationen inte förändrats provade jag härom dagen att handla lite igen och mycket riktigt - det var fortfarande lika svårt att få igenom ordrarna.

Vissa kritiker hävdar att CMC går ut på marknaden och tar positioner mot kundens position för att hedga sig. Det skulle ju i så fall kunna förklara varför det är så svårt att få igenom ordrarna om det är ytterligare en order som ska gå igenom. Huruvida det är sant eller inte kan inte jag avgöra, men det borde gå att kolla om man sitter med mäklaravslut och jämför tider.


För min del är det nu sluthandlat hos CMC och jag kan inte rekommendera någon annan att handla där heller. Nästa inlägg blir om erfarenheter av IG Markets.

Vill någon från CMC kommentera, så är det fritt fram. 

1 kommentar:

  1. Har också haft problem med att få igenom större orders hos CMC genom omkvotering och i princip bli utestängd från att ta hem många vinster. Detta ända från starten 2009.

    Efter flera misslyckade orderlägganden (20+) har jag lagt ner kortsiktig trading hos CMC. Kör enbart långsiktigt där numera.

    Internetuppkopplingarna har det aldrig varit något fel på (minst 24 Mbit)

    /BackstugeBengt

    SvaraRadera