måndag 10 oktober 2011

Tjurfällan är här?

Börserna världen över reagerade idag mycket positivt på nyheterna att Tyskland och Frankrike kommit överens om att ta krafttag mot skuldkrisen och på tre veckor bromsa den. Det låter ju lite för bra för att vara sant, men OMXS 30 steg ändå med 30 punkter gentemot fredagens stängningskurs till 948, vilket är det högsta sedan 1 september. Talet om krisplaner för europeiska banker har av vissa tidigare tolkats som att EU nu kommer låta Grekland gå i "konkurs", men vill stoppa en spridning av krisen genom att banker kollapsar.

Frågan är naturligtvis om dagens och kvällens kursrusningar är på riktigt och inte bara en tjurfälla. Hos Reuters kan man läsa att blankningen världen över är på den högsta nivån sedan 2006.

Scanias rapport idag var allt inte direkt munter, vilket fick kursen att backa en knapp procent. Man kan fråga sig hur det hade gått en mer normal börsdag då kursen som sämst låg ner drygt 6 % innan övriga börsen fick glädjefnatt och drog med sig Scania och konkurrenten och likaledes drabbade Volvo. Scania har märkt en nedgång i efterfrågan och mitt i denna glädjerusning kan det vara intressant att notera uttalandet från Nordea: "All tillverkande industri står inför i princip samma sak, säger Johan Trocmé på Nordea". Inte oväntat, men ändå inte direkt kul att höra nu när rapportsäsongen startar på allvar om en dryg vecka.


Inte sällan blir det värre innan det blir bättre. Än kan det nog vara läge att ta negativa positioner då börsen stiger. Man vill ju gärna se ordentliga volymer på stigande kurser innan man går lång igen - och framförallt att hot liknande Grekland är på väg att undanröjas på ett trovärdigt sätt.

DN, DN, SvD, SvD, SvD, E24, E24

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar