onsdag 9 februari 2011

Ny ledning i Nokia?

Rykten säger nu att Nokias ledning kommer att få gå och ersättas av en ny. Det är egentligen inte så förvånande. Har man så fullkomligt misskött sin ledande ställning i mobiltelefonvärlden som Nokia har gjort de senaste åren, är det fullt naturligt att man får ta konsekvenserna för sitt agerande.

Sedan i somras aktiveras det fler Androidtelefoner än Iphone, och sedan någon vecka säljer The Phone House fler Android än Iphone i Sverige. Nu visar det sig att Android också tagit över från Nokias Symbian som ledande operativsystem för smartphones. Den interna kritiken inom Nokia verkar tung och det med rätta. Man kan fråga sig om inte Apple också går på samma mina som man gjort tidigare där man inledningvis har en fantastisk och intellektuellt och estetiskt tilltalande marknadsidé som man sedan låser in så hårt inom det egna företaget att man sedan förlorar den till uppkomlingen som kopierat idén, men väljer en öppnare lösning. Förra gången var det Microsoft och nu låtar det åt Google och dess Android.

Ersätter Nokia sin ledning och överger Symbian på samma sätt som man nu börjat lägga ned Ovi, och istället koncentrerar sig på Android - då kommer det att bli mycket, mycket besvärligt för såväl Apple som Ericsson och andra Androidkonstruktörer. Nokia är fortfarande störst och ryktet säger att slang för mobiltelefon på Hindu är just Nokia. En bra grundförutsättning för en nystart.

Jag blev genast lite sugen på att kolla warrant och optionsmarknaden för Nokia med något års löptid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar