onsdag 16 februari 2011

Rådgivare eller säljare?

Igår var jag och äkta hälften inne på banken för den årliga träffen med bankmannen. Vi har det dock så bra ställt att banken slutat kalla oss till årliga träffar och istället såg jag mig tvungen att kalla banken. Huvudämnet på agendan var att betala av på bostadslånet, närmare bestämt en halvering nu när vi fått loss lite pengar. Det andra var att se över äkta hälftens pension som banken numera förvaltar. Avgifterna för denna är snarlika mellan aktörerna och då kändes det lika bra att låta banken sköta detta så att man kan komma åt pensionen från ett och samma ställe istället för att ha flera inlogg. Därtill ger det ju större förmåner hos banken. Att alltsammans råkade bli samma dag som Riksbanken höjde räntan var bara en bonus.

Vi började med pensionen, där jag tyckte att äkta hälften skulle ha fondportfölj istället för den traditionella form som banken "bestämt" när jag inte kunde följa med äkta hälften vid flytten. Bankmannen verkade dock inte så intresserad och när jag propsade på att få veta vilka förvaltningsavgifter som äkta hälften betalade fick vi svaret att det går inte att säga. Det var så många olika variabler. Men avkastningen då, tyckte jag. Det visade sig att på ett år hade avkastningen varit fantastiska inte ens 7 %. Inte illa, tyckte bankmannen. Jaså, tyckte jag. Er inte alltför imponerande Sverigeindexfond har ju gett drygt 20 % på ett av de bästa börsåren i mannaminne? Till slut blev det i alla fall som vi ville efter knorrande från bankmannen.

Att vi ville betala tillbaka på huslånet var väl inte heller helt välkommet. Naturligtvis fick vi göra det, men... Nu kom det som verkligen fick mig att tappa hakan. Ville vi inte istället belåna huset lite mer och använda för pensionssparande? Det räcker ju idag inte med den allmänna pensionen om man ska trygga sin framtid eftersom pensionssystemet inte fungerar fullt ut.

Jag trodde inte mina öron! Visserligen håller jag helt och hållet med om att man måste se efter sin pension om man ska ha något att leva för i framtiden, men att låna till detta är ju vansinne! Först och främst skulle vi då alltså betala ännu högre ränta för ett större lån och därtill placera pengarna i bankens pensionslösningar (underförstått) och betala ytterligare avgifter för detta. Helt otroligt!

Genom att nu betala av ordentligt på lånet och därmed undvika en stor del av framtida räntekostnader och till råga på allt med en brant stigande ränta, sparar vi nu flera hundra tusen kronor som istället kan användas till just sparande inför t ex pensionen.

Återigen är det oerhört tydligt att bankmannen, sedan några år känd som "rådgivaren" snarast är säljaren. Det effektivaste sättet att få igen några pengar från banken är att äga bankaktier och ta del av utdelningen. Så många andra finns det inte.

För dem som ännu inte läst den kan jag starkt rekommendera Joel Dahlbergs bok Bankbluffen.


DN, DN, DN, DN, DN, DN, Expressen, E24, E24, E24, E24, E24, AFV

4 kommentarer:

 1. eller, Banken: Hej, känner du till att vi höjt räntan på sparkontot till 1.30%? Jag: Hej, vet ni att Hoist Bank erbjuder fria uttag och 2.60%?

  SvaraRadera
 2. Lysande!

  Banken vill att jag skulle betala 2000 kr för att få RINGA till deras aktiemäklare och få snabbare och bättre handel. Tack, tyckte jag. Jag betalar hellre 2000 kr för realtidshandel med utmärkt egen plattform hos Avanza med strömmade nyheter.

  Bankerna fortsätter att falla så det kanske är läge att öka på lite nu i dippen för att öka inkomsterna från direktavkastningen.

  SvaraRadera
 3. Granskade ett pensionärspar som har 5 milj i likvida medel - den årliga avkastningen 2010 blev 1 300:- minus skatt.Kapital bankonto är 1,5 milj Huvudsakligen noll räntekonton.Återstoden aktieindex/räntebärande obligationer med stora årliga förluster + en del värdelösa fonder - haft fria händer i 5 år - då banken närmast hånat dem att inte köpa obligationer -courtage/förvaltningsavgifter har blivit höga.Banken gav aldrig råd om annan placering - förluster kunde inte kvittas mot intäkter. Informations träffar var som väckelsemöten - närmast förnedrande om man inte köpte. Predikant och försäljare insåg min son i år vara titel istället för placeringsrådgivare.Fy !!

  SvaraRadera