söndag 20 mars 2011

Bryr man sig inte spelar det väl ingen roll?

Andreas Cervenka som varje söndag skriver i SvD Näringsliv, skrev idag om hur de 2,7 milj svenska PPM-soffliggarna förlorat pengar genom att AP 7 omedvetet varit investerad i Tokyo Electric Power Company, Tepco. Som bekant går det lite knackigt för Tepco på den japanska börsen. Det har inte varit någon handel i aktien sedan i måndags då aktien halverade sitt värde. Sedan dess har det bara funnits säljare, men inga köpare. Inte särskilt konstigt när nu kort sagt varje japan funderar över vilka följder Fukushima kommer att få.

Cervenka beskriver i sin artikel faran med de datorgenererade indexen, som är orsaken till AP 7:s placering i ett index innehållande Tepco. Dessa var även en av orsakerna till att så många låg investerade i märkliga IT-företag vid millennieskiftet och även drabbades hårt av bankkrascherna 2008.

Att ta ansvar för sin pension är egentligen inget konstigt. Man behöver inte ens vara speciellt duktig. Väljer man bara en hyfsad indexfond, gärna med aktiv förvaltning och med låg avgift slår man med stor sannolikhet de pensionsförslag bankerna och andra aktörer tar dyrt betalt för. Men om man inte bryr sig om att förvalta sin pension spelar det kanske ingen roll vilken utveckling man får?

Läs gärna inlägget om de dyra PPM-tjänsterna.


Nu funderar jag på när det är dags att kliva på Japantåget. Det får nog vänta ett litet tag till, men cyniskt som det låter kommer de katastrofer som nu drabbat Japan att innebära ett uppsving på lite sikt när landet ska återuppbyggas. Det hindrar inte att vad som hänt de drabbade är oerhört tragiskt.

Tyvärr missade jag att fylla på i H&M då aktien dök under 200 kr tidigare i veckan. H&M är en av mina absoluta favoritaktier och den blev inte mindre så när man tidigare i veckan skänkte hundratusentals klädesplagg till jordbävningsoffren i Japan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar