onsdag 23 mars 2011

Japan, kärnkraft och etiska fonder

Den stora tragedin i Japan har medfört lidande för många tusentals människor och landet står fortfarande inför en oviss framtid avseende följderna av utsläppen från Fukushima. Jordbävningen och den efterföljande Tsunamin beräknas idag att kosta runt 2000 mdr kr för att återställa.

Nikkei har sedan den olycksaliga fredagen dykt rejält, men påbörjat en viss återhämtning. Sett på sikt är det enorma investeringar som ska göras i Japan nu när landet ska återuppbyggas. Man har redan börjat dammsuga marknaden på fraktfartyg och bränsle för att ersätta omedelbara resurser som gått förlorade, men på längre sikt är det framförallt byggnadsmaterial såsom  t ex stål som kommer att behövas. Tillväxten lär alltså stiga i Japan under kommande år, efter att ha tagit en rejäl smäll i år.

Jag har börjat titta på lämpliga investeringsmöjligheter i Japan och ett av de enklaste sätten är helt enkelt att köpa in sig i en Japanfond. Som jag skrev i ett tidigare inlägg vill man ju gärna undvika att investera i Tokyo Electric Power Company, Tepco, som äger Fukushimakraftverken. Sedan tsunamin har aktien bara handlats den första börsdagen därefter och sedan dess har det inte funnits några köpare alls - bara säljare. Bolagets kurs har alltså varit oförändrad. För innehav som man planerar att ha en längre tid blir förvaltningsavgiften avgörande. Det var därför lockande att köpa in sig i t ex Öhmans Etiska Japanfond eller Folksams Japanfond. Förvånande nog visade det sig att Tepco var ett av de tio största innehaven i dessa fonder liksom flera andra av fonderna med lägst risk. Tills Tepco kraschat fullständigt och fondkursen jämnat ut sig vill man gärna undvika Tepco. Jag trodde att etiska fonder och kärnkraft inte riktigt hörde ihop, men så var det tydligen inte. Kanske har dessa fonder köpt in sig i samma datorgenererade index som soffliggarfonden AP 7? Man kan också fråga sig hur etiska "etiska" fonder egentligen är.

Nu lutar mycket åt Skandias Japanfond. Tepco må finnas bland innehaven, men det är inte ett av de tio största innehaven. Fortfarande kan det komma ytterligare smällar för den japanska ekonomin genom att hög strålning upptäcks i födoämnen, samt inte minst den sedan länge väntade jättejordbävningen utanför Tokyo. Då lär vi få se på börsras.

Det skadar ju inte att Warren Buffett också anser det vara köpläge i Japan. Det är ju inte för inte någon blir kvadraziljoär och lite därtill.

Aft, 2, 3, SvD, 2, 3, DN, 2, 3, E24, 2, 3, Afv, 2, 3, Ret, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
, 9, 10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar