onsdag 9 mars 2011

Tunga tider framöver?

Aftonbladet tar återigen upp det faktum att USA någon gång under andra halvan av mars till början av maj slår i skuldtaket, vilket innebär att statliga utgifter stoppas. Den amerikanske finansministern Timothy Geithner skrev i början av året till Kongressen och bad om en höjning av skuldtaket på 14,3 biljoner dollar, men har hittills inte blivit bönhörd. Stockpicker skrev så här i sitt nyhetsbrev tidigare i år:

"Det är ingen hemlighet att USA:s skuldsättning ökar dag för dag. Ökningen börjar dessutom anta en exponentiell kurva. Under de senaste två åren ökade skulden mer än under de fyra föregående åren. Mot bakgrund av detta är det inte direkt konstigt att man närmar sig det av kongressen antagna ”skuldtaket vilket i normala fall innebär att man enligt lag inte får låna mer. För att kringgå problemet har finansministern Timothy Geithner helt sonika skrivit ett brev till den amerikanska kongressen i syfte att förmå den att öka taknivån från 14,3 biljoner dollar. Ett av motiven var att underlåtenhet att höja gränsen skulle påskynda USA:s betalningsinställelse. Ord och inga visor. Märk väl att ordvalet var ”påskynda” och inte ”undanröja hotet”." Inte helt oväntat ifrågasätts nu också dollarn som stor världsvaluta.

Samtidigt har det också utbrutit ny oro för PIIGS-ländernas ekonomi och huruvida stödpaketet räcker och kommer att hålla.

I Mellanöstern är det planerat aktioner och demonstrationer i flera av de stora oljeproducerande länderna till mitten av månaden. Om det blir en spridning av Jasminrevolutionen till Saudi-Arabien kommer det att få världsekonomin i gungning.


Sammantaget gör det här att det känns som det är läge att fortsatt vara likvid för att minska fallhöjden och samtidigt ha möjlighet att agera när det vänder. Det känns också som att vi kan få se ännu högre toppar i guldet framöver. Långa positioner i olja känns inte heller så dumma.


Uppdatering 10/3 22.45: Tydligen har oroligheterna nu nått Saudi-Arabien med skottlossning mot demonstranter. Det lär få konsekvenser på oljepriset. (DN, DN)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar