fredag 5 augusti 2011

Det är nu förmögenheter förloras - och görs

Börsen skräcköppnade idag strax över 900 för OMXS 30. Det var alltså ner 40 punkter mot gårdagens stängning, vilket visar på effekten på privatspararna av gårdagskvällens nyhetssändningar och därtill gårdagens tapp på de amerikanska börserna på hela 5 %.

Sedan öppningen har OMXS 30 i princip bara stärkts. De två makronyheter som hade kunnat ställa till problem gjorde inte mycket. I skrivande stund ligger OMXS 30 på 960 - alltså 20 punkter över gårdagens stängningskurs. Fortsätter detta har vi ett gott exempel på en riktig vändningsdag.

Hade man följt "Gap and snap"-taktiken bla beskriven i Oliver Vélez "Power Trading" och köpt direkt på öppning när man såg att det var ett så stort gap ner, hade man haft en mycket bra dag. Det är dagar som dessa som förmögenheter förloras, men också görs. Mängder av människor runtom i världen har nu sålt i panik till vilket pris som helst medan andra tacksamt tar emot och köper till fina rabatt. De som i morse köpta H&M till 180 kr kan man gratulera.

Cornucopia, som fått rätt i sin prediktion av dödskorset i OMXS 30, vill framhålla strategin STFB - Sell the friggin' bounce, dvs att man passar på att sälja nu när börsen rekylerar upp från raset. I dagsläget har vi haft sjunkande kurser 9 dagar i rad i OMXS och då kommer det så småningom att komma en rekyl. Kanske är det idag beroende på hur stängningen ser ut. Min gissning är att vi får se sjunkande kurser precis vid stängning då day-traders och swing-traders förmodligen vill undvika att övernatta i en så volatil marknad som nu.

Läser man istället på Fundamentalanalysbloggen får man tipset att passa på att leta warrants och andra hävstångar i värdeaktier som nu tappat avsevärt i pris under paniken och gärna då produkter med ett halvår till år som löptid, varvid marknaden kan ha tid att återhämta sig. BTFD helt enkelt - Buy the f'cking dip.

Under helgen kommer det produceras en rad makroekonomiska krismöten följda av lugnande ord inför mångdagen. Det kan därmed mycket troligt bli en kortare uppgångsperiod, men faran är som bekant långt ifrån över i USA och definitivt inte över i Europa. Vill det sig riktigt illa får Winning Trading rätt i sina prognoser att vi befinner oss i en gigantisk liksidig triangelformation. Ingen behaglig tanke.

Däremot är det ingen större idé att lyssna på "experterna" som uttalar sig i media. Då kommer man ständigt ligga steget efter och istället maximera sin förlust. Börsen ligger ju som sagt just nu +2 % jämfört med igår. Att som vissa tidningar då fortfarande tala om -4 % idag är att ytterligare lura läsare och småsparare.

DN, 2, 3, 4, 5Exp, 2, 3, 4, 5, AB, 2, 3, 45, AFV, SvD, 2, 3, 4, 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar