onsdag 10 augusti 2011

Vad gör Italien med sitt guld och ny spännande dag på börserna

Idag blir det ännu en spännande dag på världens börser. OMXS 30 låg riktigt illa till igår på förmiddagen, men återhämtade sig bra under eftermiddagen och det blev en välbehövlig rekyl. Mycket talar för att det idag öppnar uppåt, men då den långsiktiga trenden nu är ner, precis som bl a Cornucopia skriver, lär vi se fallande kurser ett tag. Man ska se till att tillräcklig likviditet för att kunna utnyttja lägre kurser framöver och man bör även se till att se över sin portfölj och utnyttja eventuella rekyler upp till att göra sig av med sämre aktier för att frigöra kapital.

Beskedet från Bernanke igår att räntan lämnas oförändrad och att man tror att det kommer att behövas ekonomiska stödåtgärder fram till mitten av 2013, togs inledningsvis emot negativt på de amerikanska börserna. Efter en del slagighet med fallande kurser, stängde sedan både Dow Jones och Nasdaq rejält på plus. Även det talar för inledningsvis stigande kurser i Europa idag.

I det läsvärda morgonnyhetsbrevet från IG Markets, skrivet av Johan Lönnqvist som drev (nu driver på sparlåga) Bull Bear Trading, kan man läsa om Tysklands krav på Spanien och Italien att göra sig av med sina guldreserver. Spanien har bara lite drygt 11 mdr Euro i guld (vart tog allt Inkaguldet vägen?) medan Italien har runt 100 mdr Euro i guld. En försäljning av dessa länders guld skulle innebära att ländernas statsekonomiska problem lindrades, men skulle samtidigt innebära att guldpriset påverkades då det är svårt att få tag i fysiskt guld just nu.

Jag tänker fortsatt investera i aktier med säker avkastning och välkomnar fallande aktiepriser på bl a H&M. Kursen 190 kr ger 5 % direktavkastning och det kommer att vara svårt att hitta en bank som ger lika bra sparränta. Och nej, jag är inte orolig för H&M:s framtid.


DN, 2, 3, 4, 5, 6, 78SvD, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10Exp, 2, 3, 4, E24, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, AFV, 2, 3, 4, 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar