onsdag 24 augusti 2011

Guldet tar stryk

Sedan toppen på strax över 1900 dollar, har guldet nu fallit under 1800 dollar. Det kan vara en lämplig rekyl för att köpa. En anledning till nedgången kan vara prispress till följd av att det är förfallodag för optioner i USA imorgon. På fredag å andra sidan talar amerikanska centralbankschefen Ben Bernanke i Jackson Hole. Det känns nu som att marknaden redan har inprisat de stimulansåtgärder som Bernanke förväntas meddela då. Frågan är bara hur mycket nya pengar Bernanke avser att trycka. Trycks det nya pengar är det mycket möjligt att guldpriset stiger av den anledningen. Om Bernanke inte har med sig några stimulansåtgärder kommer börserna att falla av förfäran och många tar återigen sin flykt till guldet.

I vilket fall som helst ska man nog ha lite is i magen tills Bernanke hållit sitt tal. USA beräknas nu gå back med 1,3 biljoner dollar i år. Som bekant beslutades tidigare i år om besparingarna på 900 miljarder dollar under det kommande decenniet. En viss skillnad. Det är för övrigt tredje året på raken som landets budgetunderskott är över 1 biljon dollar. Inte någon munter läsning.


SvD, SvD, DN, DN, DN, E24, VA, VA, AFV

1 kommentar:

  1. En anledning till att guldpriset minskar är dels den senaste tidens kraftiga prisökning och dels höjda marginalkrav, jmf. silver.

    SvaraRadera