måndag 8 augusti 2011

Möjligheter och fällor

Ännu en minst sagt turbulent dag efter S&P:s nedgradering av USA:s kreditvärdighetsbetyg. OMXS 30 startade uppåt starkt från 930 mot 950 vilket säkert fick många att hoppas. Strax efter att USA-börserna öppnat inleddes dock resan käpprätt utför och vi fick en mycket svag stängning på 902, vilket var dagslägsta och samma som daglägsta i fredags. Tekniskt talar det alltså för att det fortsätter utför imorgon.

Fundamentalt ser många svenska företag mycket attraktiva ut i och med den panik som råder på börsen. Man bör dock akta sig för att gå in alltför stort redan nu. Det kan mycket väl falla en bra bit till. Det som är glädjande är att Sveriges finansiella situation ser god ut, men risken för EU är hög i och med PIIGS-länderna och det riskerar att dra med Sverige nedåt. Det är fortsatt en god idé att hålla sig likvid. Ska man investera i någon aktie bör det snarast vara icke-cykliska bolag som t ex H&M och Astrazeneca som inte påverkas lika hårt av konjunkturen och som har en stabil utdelningsfilosofi. Även bankerna som Swedbank ser intressanta ut, men det känns ännu för oklart för att jag ska våga mig på någon investering i den sektorn. Först vill jag få lite mer koll på hur bostadsmarknaden utvecklas och den allmänna lånsituationen. Kan inte allmänheten betala sina huslån till bankerna, dalar snabbt bankernas vinster. Det blir med andra ord långsamma och utspridda investeringar i starka företag framöver.

Imorgon är det rapportdags för ett av mina favoritföretag (i alla fall tidigare), nämligen den lilla Lovisagruvan. Måhända bromsar rapporten upp aktiens fall och ger en möjlighet till en ännu förmånligare exit för ett senare återköp på lägre kurser.

Under dagen fick vi också se guldpriset spränga 1700 dollarsgränsen. Cornucopia har ett intressant inlägg om guldets framtid. Det är också bara att gratulera till denne bloggförfattares styrka att korrekt tolka tecknen på den förestående kraschen och realisera sina innehav. Det är nog få som kan uppvisa + 35 % den senaste månaden när SIX fallit ca 20 %.

Att president Obama fortsätter spä på USA:s självförnekelse lär inte blidka marknaden. Snarare tvärtom. Mycket talar för att vi nu bevittnar det slutliga skiftet från USA till Fjärran Östern som världens finansiella centrum.

Läs gärna:
Dollarmiljonären - Äntligen köplägen igen
Fundamentalanalysbloggen - Köplust
40 % på 20 år - Är aktier en dålig produkt igen?

AB, 2, 3, 4, E24, 2, 3, 4, SvD, 2, 3, 4, 5, 6, DN, 2, 3, 4, 5, 6, 7Exp, 2, 3, 4, 5, 6, AFV, 2, 3, 4, 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar