fredag 12 augusti 2011

Fransoserna bjuder på nästa runda?

Nu är det väntans tider för att se vad som kommer att hända med det franska kreditbetyget. Samtidigt kommer rapporter om att tillväxten i Frankrike är noll. I Grekland var den -6,9. I Italien har Berlusconi ikväll kallat till krismöte, men än så länge har inga konkreta åtgärder nått media.

Guldet föll från ca 1800 till ca 1750 på höjningen av finansieringsnivån för investerare i guld till 20 %. Samma grepp har tidigare använts på silverpriset, men det repade sig efter några dagar. Med tanke på all ekonomisk oro i Europa som ännu inte till fullo kommit i ljuset är det inte otroligt att guldet kommer att stiga ännu mer. Den största risken för guldpriset är om Italien och Spanien börjar sälja av sina guldreserver som i dagsläget är värda drygt 100 miljarder euro.

Frågan är hur hur ett sänkt franskt kreditbetyg kommer att påverka marknaden. Det kan komma att bli ännu en kalldusch liknande den då USA:s kreditbetyg sänktes eftersom Frankrike tillsammans Tyskland utgöra ryggraden i Europas ekonomi. De som fiskar efter låga aktiepriser i stabila företag får kanske då en andra chans. Det har ryckt lite i köpådran avseende Northland Resources som fallit ca 50 % sedan nyår. Det finns några om, men det är en aktie som är mycket spännande. Dock vill jag inte ytterligare exponera mig mot den sektorn. I Pajala, utanför vilket gruvan är placerad, säljer man nu NAUR-aktier för fullt i och med att aktien faller. Går det vägen för gruvan och löftena infrias, kommer man ångra sig bittert.

Fortsatt likvid verkar än så länge vara melodin även om man måste få tillåta sig visst bottenfiske.

Kul att se att Cornucopia uppmärksammas i E24. Ingen rolig läsning, men inte heller helt otroligt. Som Göran Persson en gång sade: "Den som är satt i skuld är inte fri". Året därefter lånade han 12 milj kr för att köpa sin gård.


SvD, 2, DN, 2, 3, 4, 5, E24, 2, 3, 4, 5, Exp, 2, AFV, 2, 3, 4, 5

3 kommentarer:

 1. Appropå bottenfiske, Någon fundering på när/om vilken nivå det kan vara värt att investera i HM om det faller?

  Mvh Hans

  SvaraRadera
 2. Hej Hans!

  Det lägsta H&M nått hittills är 181,9 kr. Köper man för 180 kr får man en direktavkastning baserad på årets nivå på 5 %. Det är svårt för bankerna att matcha.

  Jag passade på att köpa på 190 och missade tyvärr 181,9. Däremot har jag köpt en del warrants med lång löptid. Faller det till 180 kommer jag att köpa mer och fortsätta så ju mer det faller. 5 % direktavkastning för ett företag av H&Ms kaliber är ju helt fantastiskt. Fundamentalt är ju H&M fantastiskt. "Tyvärr" är det ju många som är medvetna om detta och H&M drabbas ju inte riktigt av samma panikras som övriga OMXS30.

  SvaraRadera
 3. Tack för ett bra svar! håller helt med om att är ett riktigt proffigt företag.

  /Hans

  SvaraRadera